Qərzəkli meyvə bitkiləri
Kömək
Bağla
Toggle Menu
Mövzular
Səhifələr
Qeydlər
Axtarış
Seçilənlər
Statistika
Mövzular
1. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BİTKİLƏRİNİN ƏSAS XÜSUSİYYƏTLƏRİ VƏ ƏTRAF MÜHİT AMİLLƏRİNƏ TƏLƏBİ
1.1. Qərzəkli meyvə bitkiləri qrupu ilə ümumi tanışlıq. Qərzəkli meyvə bitkilərinin əsas növləri, onların təsərrüfat əhəmiyyəti və becərilmə tarixi
1.2. Cəviz
1.2.1. Cəvizin təsərrüfat əhəmiyyəti
1.2.2. Yayılması və becərilməsi
1.2.3. Cəvizin çiçəklənməsi və meyvə verməsinin biologiyası
1.2.4. Ekoloji xüsusiyyətləri
1.2.5. Azərbaycanda cəvizin bioloji müxtəlifliyi, genofondu və sort bazası
1.2.6. Azərbaycanda yayilmiş cəviz sortları
1.2.6.1. Azərbaycanin yerli, ata-baba cəviz sortları
1.2.6.2. Cəvizin seleksiya sortları
1.3. Peka
1.3.1. Pekanın təsərrüfat əhəmiyyəti
1.3.2. Başlıca bioloji və ekoloji xüsusiyyətləri
1.3.3. Azərbaycanda becərilməsi və sort bazası
1.4. Fındıq
1.4.1. Təsərrüfat əhəmiyyəti
1.4.2. Azərbaycanda yayılması və becərilməsi
1.4.3. Başlıca bioloji və ekoloji xüsusiyyətləri
1.4.4. Azərbaycanda genofondu və sort bazası
1.4.4.1. Yerli, ata-baba sortlarıı
1.4.4.2. Seleksiya sortları
1.4.4.3. İntroduksiya olunmuş findiq sortları
1.5. Badam
1.5.1. Təsərrüfat əhəmiyyəti
1.5.2. Azərbaycanda yayılması və becərilməsi
1.5.3. Başlıca bioloji və ekoloji xüsusiyyətlə
1.5.4. Azərbaycanda genofondu və sort bazası
1.5.4.1. Azərbaycanda geniş yayılmış badam sortları
1.5.4.2. Yerli badam sortları
1.5.4.3. İntroduksiya olunmuş badam sortları
1.5.4.4. Badamın seleksiya sortları
1.6. Püstə
1.6.1. Təsərrüfat əhəmiyyəti
1.6.2. Azərbaycanda yayılması və becərilməsi
1.6.3. Başlıca bioloji və ekoloji xüsusiyyətləri
1.6.4. Azərbaycanda genofondu və sort bazası
1.7. Şabalıd
1.7.1. Təsərrüfat əhəmiyyəti
1.7.2. Azərbaycanda yayılması və becərilməsi
1.7.3. Başlıca bioloji və ekoloji xüsusiyyətləri
1.7.4. Azərbaycanda genofondu və sort bazası
1.8. Qərzəkli meyvə bitkilərinin ətraf mühit amillərinə tələbı və tələbatı
1.8.1. İqlim. Qərzəkli meyvə bitkilərinin böyümə və inkişafında iqlim amillərinin rolu
1.8.2. Torpaq. Qərzəkli meyvə bitkilərinin böyümə və inkişafına torpaq və onun fiziki-kimyəvi göstəricilərinin təsiri
1.8.3. Relyefin (dəniz səviyyəsinə görə mütləq yüksəklik, yamacın dikliyi, cəhəti və s.) məhəllənin temperatur, hava, nəmlənmə və bütövlükdə mikroiqlim rejiminə və aqrotexnoloji əməliyyatların mex
1.8.4. Biotik amillər və qərzəkli meyvə bitkiləri. Faydalı və zərərli canlıların, mikroorqanizmlərin, müxtəlif bitkilərin qərzəkli meyvə bitkilərinə təsiri
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
2. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BİTKİLƏRİNİN ƏKİN MATERİALI İSTEHSALI VƏ TİNGLİK TƏSƏRRÜFATININ TƏŞKİLİ
2.1. Tinglik təsərrüfatı barədə ümumi məlumat
2.2. Tingliyin strukturu, tipləri, əsas şöbələri və onların yaradılması prinsipləri
2.2.1. Tinglərin fumiqasiyası və saxlanması şöbəsi
2.3. Tinglik üçün ərazinin seçilməsi və onun təşkili
2.4. Tinglikdə tətbiq olunan əkin dövriyyəsi və çoxtarlalı əkin sxemi
2.5. Tingliyin sahəsinin hesablanması
2.5.1. Səpin şöbəsinin sahəsinin hesablanması
2.6. Tinglikdə torpağın becərilməsi
2.6.1. Torpağın becərilməsinin nəzəri əsasla
2.6.2. Torpağın becərilməsi sistem və üsulları. Növbəli əkinlər və onun əhəmiyyəti
2.7. Torpağin becərilmə texnologiyası
2.7.1. Torpağın becərilməsinin elmi əsasları
2.7.2. Torpağı becərmənin qarşısında duran vəzifələr
2.7.3. Torpağın becərilməsində gedən texnoloji proseslər
2.7.4. Torpağın becərilmə qaydası, üsulu və sistemləri
2.8. Əkin materialının yetişdirilməsində gübrələrin tətbiqi
2.8.1. Gübrələrin tətbiqinin aqrokimyəvi əsasları
2.8.2. Gübrə növləri, onların tətbiqi üsulları və normaları
2.8.3. Alaq otları ilə kimyəvi mübarizə metodları
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
3. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BİTKİLƏRİNİN CALAQ ƏKİN MATERİALI İSTEHSALI TEXNOLOGİYASI
3.1. Əkin materialının becərilməsinin bioloji və ekoloji əsasları
3.2. Calaqaltı tumsarların yetişdirilməsi
3.2.1. Səpinqabağı torpaq hazırlığı
3.2.2. Toxumların səpinə hazırlanması
3.3. Səpin üsulları, növləri və sxemləri
3.3.1. Səpinlərin aparılması müddəti
3.3.2. Səpin normaları və səpinin dərinliyi
3.4. Səpinlərə aqrotexniki qulluq
3.4.1. Cücərti alınana qədər səpinlərə aqrotexniki qulluq
3.4.2. Cücərtilərə və körpə bitkilərə aqrotexniki qulluq
3.5. Vegetativ çoxaldılmış əkin materialının yetişdirilməsi
3.5.1. Ağac və kol bitkilərinin çoxaldılması üsulları və onların bioloji əsasları
3.5.2. Fındıq bitkisinin çoxaldılması və tinglərinin yetişdirilməsi
3.5.3. Calaq əkin materialının yetişdirilməsi
3.5.3.1. Okulirovka və ya göz calağı
3.5.3.2. Kopulirovka (qələm calağı
3.6. Qapalı kök sistemlı əkin materialının (QKSƏM) yetişdirilməs
3.7. Əkin materialının becərilməsinə dair müasir texnologiyalar. Qərzəkli meyvə bitkilərinin in vitro qidalı mühitdə mikroklonal çoxaldılması
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
4. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BAĞININ YARADILMASI TEXHOLOGİYASI
4.1. Meyvə bağı və onun tipləri
4.2. Bağ üçün sahənin seçilməsi
4.2.1. Təbii şərait
4.2.2. Təsərrüfat-təşkilati şərait
4.3. Meyvə bağının salınması
4.3.1. Bağ sahəsinin təşkili
4.3.2. Bağın salınması və ağacların bağda yerləşdirilməsi
4.4. Qida sahəsfnin təyini və qəbul edilmiş qida sahələri
4.4.1. Meyvə bitkilərinin əkilməsi
4.4.1.1. Meyvə bitkilərinin əkin yerinin nişanlanması
4.4.1.2. Meyvə bitkilərinin əkilməsi
4.4.1.3. Çalaya əkin
4.4.1.4. Şırıma əkin
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
5. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BAĞINA QULLUQ VƏ MƏHSUL İSTEHSALI TEXNOLOGİYASI
5.1. Cavan bağa qulluq
5.2. Torpağın becərilməsi və ondan səmərəli istifadə (Cərgəarası və gövdəətrafı torpağa qulluq: malalama, kultivasiya və s., cərgəarası torpaqdan müxtəlif məqsədlərlə istifadə edilməsi)
5.2.1. Cavan bağda torpağın becərilməsi və torpaqdan istifadə
5.2.2. Qərzəkli meyvə bitkilərinin qarışıq becərilməsi
5.2.3. Bağın (bağda ağacların) suvarılması (Cavan bağda yerli şəraitdən və cinslərin tələbindən asılı olaraq suvarma normasının müəyyənləşdirilməsi, suvarmanın sayı və müddəti)
5.3. Cəviz bitkisində ştambın və çətirin formalaşdırılması
5.4. Fındıq bitkisinə forma vermə və budama
5.5. Məhsuldar bağa qulluq
5.5.1. Torpağın saxlanması sistemi və becərilməsi texnologiyası
5.5.2. Bağın gübrələnməsi. Məhsulun keyfiyyətinə gübrələmənin təsiri, ekoloji k/t-da gübrələmə
5.5.3. Gübrələmə zamanı ətraf mühitin cirkhnməsinin qarşısının alın
5.6. Ağacların suvarılması. Məhsuldar bağda suvarma norması, onun təyini, suvarmanın vaxtı və sayı
5.6.1. Fındıq bağlarında gübrələmə və suvarma
5.6.2. Suvarmanın sayı, üsulu və norması
5.7. Alaqlarla mübarizə. Qərzəkli meyvə bitkilərinn əsas alaq otları
5.8. Ağacların budanması. Məhsuldar bağda tətbiq olunan budama növləri, boy və məhsuldarlığın nizamlanması, budamanın dərəcəsi, vaxtı, qaydası
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
6. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BİTKİLƏRİNİN MÜHAFİZƏ TƏDBİRLƏRİ
6.1. Bitki mühafizə tədbirləri üzrə hüquqi normalar (istifadəçinin qorunması məqsədilə təhlükəsizlik iş paltarı, tənəffüs sisteminin mühafizəsi, su resurslarının qorunması və s., normativ sənədlər)
6.2. Qərzəkli meyvə bitkilərinin xəstəlikləri (onların əsas xüsusiyyətləri, zərər formaları, zərər dərəcəsi və xəstəliklərlə əsas mübarizə tədbirləri: aqrotexniki, bioloji, kimyəvi, fiziki-mexaniki, selek
6.2.1. Cəvizin xəstəlikləri
6.2.2. Badamın xəstəlikləri
6.2.3. Fındığın xəstəlikləri
6.2.4. Şabalıdın xəstəlikləri
6.3. Qərzəkli meyvə bitkilərinin zərərvericiləri - onların əsas xüsusiyyətləri, zərər formaları, zərər dərəcəsi və zərərvericilərlə əsas mübarizə tədbirləri (aqrotexniki, bioloji, kimyəvi, fiziki-mexaniki
6.3.1. Cəvizin zərərvericiləri
6.3.2. Badamın zərərvericiləri
6.3.3. Püstənin əsas xəstəlik və zərərvericiləri, onlara qarşı mübarizə tədbirləri
6.3.4. Fındığın zərərvericiləri
6.3.5. Şabalıdın zərərvericiləri
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
7. QƏRZƏKLİ MEYVƏ BİTKİLƏRİNİN MƏHSUL YIĞIMI, SAXLANILMASI VƏ SATIŞININ TƏŞKİLİ
7.1. Cəvizin məhsulunun yığılması, emalı və saxlanılması
7.2. Badamın yığılması və saxlanılması
7.3. Fındığın yığılması və qərzəkdən təmizlənməsi
7.4. Qərzəkli meyvələrin saxlanılması. Meyvələrin saxlanılma imkanları, şəraiti, müddəti (uzun və qısa müddətli saxlanılma), məhsulun müxtəlif növ saxlayıcılara yerləşdirilməsi və onların nəql edilməsi
7.5. Məhsul satışının təşkili. Bazar müşahidələri, müxtəlif satış kanalları, birbaşa satış və digər satış yollarının müəyyənləşdirilməsi
Sərbəst iş üçün tapşırıqlar
Praktiki tapşırıqlar və fəaliyyətlər
Nəzəri biliklərin qiymətləndirilməsi
CAVABLAR
ƏDƏBİYYAT SİYAHISI
Səhifələr
1. səhifə
2. səhifə
3. səhifə
4. səhifə
5. səhifə
6. səhifə
7. səhifə
8. səhifə
9. səhifə
10. səhifə
11. səhifə
12. səhifə
13. səhifə
14. səhifə
15. səhifə
16. səhifə
17. səhifə
18. səhifə
19. səhifə
20. səhifə
21. səhifə
22. səhifə
23. səhifə
24. səhifə
25. səhifə
26. səhifə
27. səhifə
28. səhifə
29. səhifə
30. səhifə
31. səhifə
32. səhifə
33. səhifə
34. səhifə
35. səhifə
36. səhifə
37. səhifə
38. səhifə
39. səhifə
40. səhifə
41. səhifə
42. səhifə
43. səhifə
44. səhifə
45. səhifə
46. səhifə
47. səhifə
48. səhifə
49. səhifə
50. səhifə
51. səhifə
52. səhifə
53. səhifə
54. səhifə
55. səhifə
56. səhifə
57. səhifə
58. səhifə
59. səhifə
60. səhifə
61. səhifə
62. səhifə
63. səhifə
64. səhifə
65. səhifə
66. səhifə
67. səhifə
68. səhifə
69. səhifə
70. səhifə
71. səhifə
72. səhifə
73. səhifə
74. səhifə
75. səhifə
76. səhifə
77. səhifə
78. səhifə
79. səhifə
80. səhifə
81. səhifə
82. səhifə
83. səhifə
84. səhifə
85. səhifə
86. səhifə
87. səhifə
88. səhifə
89. səhifə
90. səhifə
91. səhifə
92. səhifə
93. səhifə
94. səhifə
95. səhifə
96. səhifə
97. səhifə
98. səhifə
99. səhifə
100. səhifə
101. səhifə
102. səhifə
103. səhifə
104. səhifə
105. səhifə
106. səhifə
107. səhifə
108. səhifə
109. səhifə
110. səhifə
111. səhifə
112. səhifə
113. səhifə
114. səhifə
115. səhifə
116. səhifə
117. səhifə
118. səhifə
119. səhifə
120. səhifə
121. səhifə
122. səhifə
123. səhifə
124. səhifə
125. səhifə
126. səhifə
127. səhifə
128. səhifə
129. səhifə
130. səhifə
131. səhifə
132. səhifə
133. səhifə
134. səhifə
135. səhifə
136. səhifə
137. səhifə
138. səhifə
139. səhifə
140. səhifə
141. səhifə
142. səhifə
143. səhifə
144. səhifə
145. səhifə
146. səhifə
147. səhifə
148. səhifə
149. səhifə
150. səhifə
151. səhifə
152. səhifə
153. səhifə
154. səhifə
155. səhifə
156. səhifə
157. səhifə
158. səhifə
159. səhifə
160. səhifə
161. səhifə
162. səhifə
163. səhifə
164. səhifə
165. səhifə
166. səhifə
167. səhifə
168. səhifə
169. səhifə
170. səhifə
171. səhifə
172. səhifə
173. səhifə
174. səhifə
175. səhifə
176. səhifə
177. səhifə
178. səhifə
179. səhifə
180. səhifə
181. səhifə
182. səhifə
183. səhifə
184. səhifə
185. səhifə
186. səhifə
187. səhifə
188. səhifə
189. səhifə
190. səhifə
191. səhifə
192. səhifə
193. səhifə
194. səhifə
195. səhifə
196. səhifə
197. səhifə
198. səhifə
199. səhifə
200. səhifə
201. səhifə
202. səhifə
203. səhifə
204. səhifə
205. səhifə
206. səhifə
207. səhifə
208. səhifə
209. səhifə
210. səhifə
211. səhifə
212. səhifə
213. səhifə
214. səhifə
215. səhifə
216. səhifə
217. səhifə
218. səhifə
219. səhifə
220. səhifə
221. səhifə
222. səhifə
223. səhifə
224. səhifə
225. səhifə
226. səhifə
227. səhifə
228. səhifə
229. səhifə
230. səhifə
231. səhifə
232. səhifə
233. səhifə
234. səhifə
235. səhifə
236. səhifə
237. səhifə
Qeyd et
axtar
Seçilənlər
Seçilənlərə əlavə et
Statistika
Cəmi səhifə sayısı : 237
Baxılan səhifələrin sayısı :
Bu funksiyadan istifadə etmək üçün qeydiyyatdan keçməlisiniz.
Baxılmamış səhifələrin sayısı :
Bu funksiyadan istifadə etmək üçün qeydiyyatdan keçməlisiniz.
Cəmi səhifə 237
Prev Page
Next Page